Info urywki od 1TŻ

Mamy już stroje gastronomiczne, cieszymy się że możemy gotować, eksperymentować i doskonalić się w zawodzie kucharza. Naszym pierwszym wspólnie wykonanym dziełem stała się szarlotka z lodami waniliowymi i sosem karmelowym. Smakowała obłędnie i dlatego dzielimy się z Wami tym sprawdzonym przez nas przepisem.

Pozdrowienia od klasy 1TŻ

Szarlotka z jabłkami i lodami waniliowymi.

ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

3 łyżki cukru

2 łyżeczki cukru wanilinowego

250 g masła

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 jajko

mus jabłkowy:

2,5 - 3 kg jabłek

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżki cukru

 Dodatkowo:

cukier puder do posypania

wykonanie:

  1. Z mąki, cukru, cukru wanilinowego, masła, jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto, uformować kulę, wstawić do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego.
  2. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę lub zetrzeć na tarte. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus, odparować nadmiar soku, dodać cynamon.
  3. Formę 20x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę, nakłuć widelce w paru miejscach i podpiec na słomkowy kolor. Wyłożyć mus jabłkowy. Na wież wyłożyć pozostałe rozwałkowane ciasto. Piec w 180°C ok., 20 - 30 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni. Pozostawić do ostygnięcia. Wyjąć z blaszki, dnem do góry ( będzie wtedy idealnie równa), oprószyć cukrem pudrem.

Sos karmelowy

składniki:

100g cukru

50g masła

100g śmietanki 30- 36%

ewentualnie szczypta soli

wykonanie:

  1. Cukier wsypać do garnka i rozłożyć go równomiernie po całej powierzchni. Na średniej mocy palnika skarmelizować cukier na złoty kolor. Należy uważać, aby karmel nie miał za ciemnej barwy, bo będzie gorzki. Proces karmelizacji trwa ok. 5min. Zestawić z ognia i do gorącego karmelu dodać masło i szybko wymieszać trzepaczką. Gdy masło się rozpuści, ściągnąć ganek z pieca i mieszając energicznie trzepaczką wlewać cienkim strumieniem śmietanę. Mieszać energicznie i szybko, aby powstał jednolity, gładki sos. Na końcu można dodać szczyptę soli dla smaku.
  2. Sos przelać do słoika lub innego naczynia, poczekać, aż się ostudzi, zamknąć i włożyć do lodówki. Sos można przechowywać do paru tygodni w lodówce. Przed użyciem należy wyciągnąć go wcześniej z lodówki i ogrzać

 

AP

Copyrights 2020 By ZSEG Created By StronyDlafirm.eu