Cukiernik

  • Cukiernik

cuk ban

Cukiernik

- nauka trwa 3 lata

Praca cukiernika polega przede wszystkim na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych, które poza walorami smakowymi powinny również posiadać walory wizualne.

Cukiernik, podobnie jak kucharz, musi dbać o należyte przechowywanie produktów spożywczych, musi znać dokładne proporcje tworzenia wyrobów kulinarnych oraz musi znać różnorodne przepisy, dopasowane do różnych okazji i wymagań klientów. W zawodzie tym istotna jest wyobraźnia, umiejętność modyfikowania przepisów, dostosowywania ich do okoliczności. Dobry cukiernik umie również realizować swoje autorskie pomysły, stąd jest to zawód dla ludzi pomysłowych i z wyobraźnią. Istotne są również zdolności manualne, niezbędne przy dekorowaniu tworzonych deserów.

Uczeń kształcący się  w zawodzie cukiernik potrafi:

  • wytwarza wyroby cukiernicze (ciasta, torty, wyroby czekoladowe, lody, cukierki, pieczywo cukiernicze, chałwa, sezamki),
  • projektuje i wykonuje dekoracje wyrobów cukierniczych,
  • obsługuje maszyny stosowane w produkcji wyrobów cukierniczych.

Przedmioty zawodowe, których będziesz się uczyć: Technika w produkcji cukierniczej, Technologie produkcji cukierniczej, Działalność gospodarcza w przetwórstwie spożywczym, Język obcy w produkcji cukierniczej, Gospodarka magazynowa w zakładzie cukierniczym – zajęcia praktyczne oraz Procesy produkcji wyrobów cukierniczych.

Uczniowie po zakończeniu nauki będą zdawali następującą kwalifikację:

 

SPC.01. Produkcja wyrobów cukiernicznch.

 

Dodatkowo odbywasz praktyki zawodowe, w klasie I jeden dzień, w klasie II 2 dni, w klasie III 3 dni.

 

Po zaliczeniu kwalifikacji i ukończeniu szkoły uczniowie otrzymują tytuł Cukiernika.
Szkoła jest organizatorem Beskidzkiego Konkursu Młodych Kucharzy oraz Beskidzkiego Konkursu Młodych Barmanów oraz organizuje szereg imprez gastronomicznych w kraju i za granicą - u naszych południowych sąsiadów, podczas których rozwija zawodowe zainteresowania uczniów.
Szkoła aktywnie współpracuje ze Stowarzyszeniem Kucharzy Polskich i Cukierników oraz ze Stowarzyszeniem Polskich Barmanów. Od kilku lat prowadzi programy europejskie: Leonardo da Vinci, Erasmus+ - w ramach których organizowane są wyjazdy zagraniczne całkowicie finansowane ze środków Unii Europejskiej.
Dzięki zrealizowanym zagadnieniom z  przedsiębiorczości pokażemy także, w jaki sposób można rozpocząć własną działalność gospodarczą i realizować zawodowe marzenia.

Możliwości zatrudnienia:

  • w zakładach przetwórstwa spożywczego - produkujących wyroby cukiernicze i ciastkarskie,
  • u prywatnych właścicieli ciastkarni, cukierni,
  • w restauracjach hotelowych,
  • może też sam otworzyć własną cukiernię.

Jeśli będziesz chciał uczyć się dalej - droga otwarta. Możesz zapisać się na kurs kwalifikacyjny "T.16. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych" - jak zdasz egzamin i ukończysz Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych (2 lata), które da Ci wykształcenie średnie, to uzyskasz tytuł Technik technologii żywności.

zap

Copyrights 2020 By ZSEG Created By StronyDlafirm.eu