Kucharz

  • Kucharz

kuch ban

Kucharz

- nauka trwa 3 lata

Zawód kucharza to niewątpliwie ciekawy i bardzo potrzebny zawód na rynku pracy. Rozwijająca się stale branża gastronomiczna poszukuje dobrze wykwalifikowanych pracowników. Kilkudziesięcioletnie doświadczenie kształcenia w branży gastronomicznej pozwala nam zaproponować młodzieży klas gimnazjalnych zawód bardzo atrakcyjny.

Uczeń kształcący się  w zawodzie kucharz:

  • Pozna zasady sporządzania potraw i napojów,
  • Nauczy się trudnej sztuki dekorowania i podawania potraw i napojów,
  • Pozna potrawy kuchni polskiej i kuchni innych narodów,
  • Dowie się jak założyć i prowadzić własną działalność gospodarczą (np. restaurację) i jak być w tym lepszy od konkurencji,
  • Nauczy się obsługi maszyn i urządzeń wykorzystywanych w procesie sporządzania potraw i napojów,
  • Dowie się, jak wykorzystywać przepisy kulinarne.


Przedmioty zawodowe, których będziesz się uczyć: Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii, Działalność gospodarcza w gastronomii, Język obcy wspomagający kształcenie zawodowe, Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem oraz Pracownia technologiczna.

Uczniowie po zakończeniu nauki będą zdawali następującą kwalifikację:


HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań.

Dodatkowo odbywasz praktyki zawodowe w pracowni szkolnej, w klasie I jeden dzień, w klasie II 2 dni, w klasie III 3 dni.

 

Po zaliczeniu kwalifikacji i ukończeniu szkoły uczniowie otrzymują tytuł Kucharza.

Przygotowanie do zawodu odbywa się w trzech profesjonalnie wyposażonych pracowniach technologicznych oraz na szkolnym warsztacie gastronomicznym. Szkoła jest organizatorem Beskidzkiego Konkursu Młodych Kucharzy oraz Beskidzkiego Konkursu Młodych Barmanów oraz organizuje szereg imprez gastronomicznych w kraju i za granicą - u naszych południowych sąsiadów, podczas których rozwija zawodowe zainteresowania uczniów.

Szkoła aktywnie współpracuje ze Stowarzyszeniem Kucharzy Polskich i Cukierników oraz ze Stowarzyszeniem Polskich Barmanów. Od kilku lat prowadzi programy europejskie: Leonardo da Vinci, Erasmus+ - w ramach których organizowane są wyjazdy zagraniczne całkowicie finansowane ze środków Unii Europejskiej.
Dzięki zrealizowanym zagadnieniom z  przedsiębiorczości pokażemy także, w jaki sposób można rozpocząć własną działalność gospodarczą i realizować zawodowe marzenia.

Możliwości zatrudnienia:

  • zakłady gastronomiczne typu otwartego: np. restauracje, bary, jadłodajnie, puby, kawiarnie, zakłady cateringowe, drobne punkty gastronomiczne,
  • zakłady gastronomiczne typu zamkniętego: np. stołówki przedszkolne, szkolne, szpitalne, wojskowe, sanatoryjne, wczasowe,
  • własna działalność gospodarcza.

Jeśli będziesz chciał uczyć się dalej - droga otwarta. Możesz zapisać się na kurs kwalifikacyjny "T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych" - jak zdasz egzamin i ukończysz Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych (2 lata), które da Ci wykształcenie średnie, to uzyskasz tytuł Technik żywienia i usług gastronomicznych.

zap

Copyrights 2020 By ZSEG Created By StronyDlafirm.eu