TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
- nauka trwa 5 lat
to zawód, który daje ogromną możliwość rozwoju zainteresowań kulinarnych oraz daje szansę na ciekawą karierę zawodową w kraju i za granicą. Podczas nauki w 4-letnim technikum uczeń nabywa umiejętności związanych z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny.
Absolwent tego kierunku:
Przedmioty zawodowe, których będziesz się uczyć: Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii, Działalność gospodarcza w gastronomii, Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem, Język obcy w gastronomii, Zasady żywienia, Organizacja produkcji gastronomicznej, Usługi gastronomiczne, Procesy technologiczne w gastronomii, Planowanie żywienia i produkcji gastronomicznej i Obsługa klientów w gastronomii.
Uczniowie w czasie trwania nauki będą zdawali dwie kwalifikacje zawodowe:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań.
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Dodatkowo odbywasz 8 tygodniowe praktyki zawodowe, przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym – chemia.
W ramach projektów europejskich LdV. Erasmus+ część uczniów odbywa zagraniczne praktyki zawodowe:
– maj 2013 - Kordoba, Hiszpania (36 uczniów)
– luty 2015 – Ostrava, Czechy (5 uczniów).
Po zaliczeniu wszystkich kwalifikacji i ukończeniu szkoły uczniowie otrzymują tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych. Po zakończeniu szkoły absolwenci przystępują do egzaminu maturalnego.
Zajęcia odbywają się w naszych trzech pracowniach technologicznych wyposażonych w profesjonalny sprzęt gastronomiczny, umożliwiający rozwijanie umiejętności w naturalnych warunkach zawodowych. Zajęcia odbywają się w blokach lekcyjnych kilku godzinnych podczas których młodzież przygotowuje potrawy, a później dokonuje ich oceny i degustacji.
Praktyki zawodowe odbywają się w najlepszych restauracjach i hotelach naszego regionu.
Szkoła aktywnie współpracuje ze Stowarzyszeniem Kucharzy Polskich i Cukierników oraz ze Stowarzyszeniem Polskich Barmanów. Od kilku lat szkoła prowadzi programy europejskie: Leonardo da Vinci, Erasmus+ - w ramach których organizowane są wyjazdy zagraniczne całkowicie finansowane ze środków Unii Europejskiej.
Uczniowie mają możliwość wykazania się pomysłowością i kreatywnością poprzez udział w licznych konkursach gastronomicznych i barmańskich w kraju i za granicą.
Technik żywienia i usług gastronomicznych znajdzie zatrudnienie w:
Jeśli będziesz chciał uczyć się dalej - droga otwarta. Posiadając maturę, możesz starać się o przyjęcie na dowolny kierunek studiów, a dysponując wiedzą z zakresu żywienia i usług gastronomicznych jesteś lepiej przygotowany do nauki na pokrewnych kierunkach studiów.